Vad E det i maten?

Undrar Du vad alla konstiga bokstäver och siffror betyder på innehållsförteckningar, och vad matvarorna egentligen innehåller? Vi ger här en liten förklaring över några av ingredienserna.

E301, E331
Antioxidationsmedel som finns naturligt i de flesta frukter och grönsaker. Som t.ex. i paprika, svarta vinbär, kiwi och i citron. Medverkar till att lättförstörbara vitaminer som A, D, E och B2 bevaras. Kan användas som rent näringstillskott i form av C-vitamin. Används för att hindra att luftens syre ska missfärga och försämra produktens hållbarhet i nästan samtliga livsmedel på marknaden. Används även i hushållet i form av t.ex. citronsyra när man gör saft och sylt, samt i modersmjölksersättning för att bevara vitamin E.

E250 (nitrit)
Konserveringsmedel som förekommer naturligt i rotfrukter och grönsaker. Är en tillsats i koksalt som i liten mängd används till charkuteriprodukter. Används för att bevara produktens hållbarhet. Rekommenderas av Livsmedelsverket för att den hämmar tillväxten av en bakterie som heter Clostridium Botulinum.

E325 (laktat)
E325 Salt tillverkat av mjölksyra. Det är ett antioxidationsmedel som hämmar eventuell bakterietillväxt.

E451
Stabiliseringsmedel som används för att konsumenten ska få produkten i samma skick som när den tillverkades. Fosfat används för att höja produktens ph-värde vilket ger mer stabil vattenhållning och smak. Fosfatet fungerar även som antioxidant och försvårar nedbrytningen av fett dvs härskning.

Förekommer i livsmedel som t.ex. kött, ost, glass, kakor, soppor, såser och frukostflingor

Socker/Druvsocker
Ett lättblandat socker som förstärker och framhäver smaken.

Kommentera