Grilltider recept

När sommaren nalkas tar de flesta fram grillen. Nu vankas det fläskytterfilé, grillad korv och möra grillbitar som får det att vattnas i munnen. I vårt sortiment hittar du kött av finaste kvalitet som passar utmärkt på grillen och som kommer att bevara sin saftighet. Dessutom till bra priser så att alla ska kunna ha råd med att grilla. Det bästa köttet för grillning är utan tvekan fläskytterfilé, men du kan även få till fantastiska grillrecept med kotletter och stek- och grillbitar. Vi ger dig tips på hur du lyckas både i köket och under grillningen för att få till de allra bästa middagarna.

Köttets olika grilltider

Kött ska varken grillas för lång tid eller för kort. Elgrillar kan ha en något längre grilltid medan träkols- och gasolgrillar brukar ha en något kortare tid. Om du följer våra recept så kan du även läsa grilltiderna, men vi ska ändå ge dig en generell överblick på hur länge olika kött ska grillas.

Fläskkött

  • Fläskkarré och fläskkotlett ca 1,5 cm tjock – 3–4 minuter vardera sida
  • Flintastek ca 2–3 cm tjock – 10–15 minuter på vardera sida
    (Obs! Flintastek ska vändas flera gånger under grillningen)

Nötkött

  • Oxfilé ca 1,5 cm tjock – 2–3 minuter på vardera sida
  • Entrecôte ca 1,5 cm tjock – 2–3 minuter på vardera sida (Hel entrecôte 30 minuter)
  • Grillskiva, hängmörad högrev –2–3 minuter på vardera sida
  • Hamburgare ca 2 cm tjock – 2–3 minuter på vardera sida

Lammkött

  • Lammkotlett ca 1,5 cm tjock – 2–3 minuter på vardera sida
  • Lammfilé 4 minuter på vardera sida
  • Grillskiva lamm – ca 3–4 minuter på vardera sida

Viktigt med rätt innertemperatur

Det går inte att nog påpeka hur viktigt det är att köttet har rätt innertemperatur vid grillningen. Det gör det saftigare och ger mer smak. Använd en termometer för att läsa av den exakta rekommenderade innertemperaturen.

Tänk på att ha rätt innertemperatur beroende på hur du vill äta din fläskytterfilé:

  • Fläskfilé rosa – 65°
  • Fläskkarré – 57°
  • Kotlettrad, skinka, fläskfilé – 70° eller mer

Livsmedelsverket rekommenderar en genomstekt fläskfilé, dock ger det en saftigare smak om du grillar den till en innertemperatur på 65°.

Marinaden är det som gör det!

Visst är köttet det mest väsentliga men det går inte att komma undan med att marinaden ofta är pricken över i:et. Här på Nybergs Deli får du flera smaskiga recept på marinader som gifter sig utmärkt med fläskytterfilé, grillbitar och kotletter.