Julskinka & helgskinka recept

Hem » Recept » Julskinka & helgskinka recept

Julskinkan är den äkta klassikern bland julens delikatesser, ett måste för de flesta och kronjuvelen på julbordet. Hos oss på Nybergs Deli hittar du ett brett sortiment av svensk julskinka, skivad, rimmad eller färdigkokt.

I vårt sortiment finner du både rimmade och färdigkokta skinkor. Rimmad betyder att den är färsk och måste kokas eller tillagas i ugn medans den färdigkokta kan griljeras eller ätas som den är. Nedan hittar du många goda och varierade julskinka recept och tips på olika griljeringar. Det går att göra mycket olika saker av julskinkan förutom att ha på julbordet eller mackan, varför inte i en god pasta eller pytt, eller en gratäng tillsammans med potatis, pizza, ja bara fantasin sätter gränser.

Julskinka recept och helgskinka

Det finns många olika sätt att göra julskinka på. Föredrar du en klassisk griljerad julskinka eller en med en modernare tvist? Vi har flera julskinka recept helt beroende på hur du vill ha den. Välj bland både rimmade och färdigkokta recept på skinka och hitta det julskinka recept som faller dig bäst i smaken. Oavsett om du väljer en färdigkokt helgskinka eller rimmad julskinka har vi recepten som gör att du kan äta den som den är eller griljera den på olika sätt. Vad föredrar du?

Exempel på recept på julskinka & helgskinka
  • God påskskinka
  • Skinka med grönt täcke
  • Julskinka med tillbehör som fikon och valnötter
  • Italiensk variant på julskinka
Variera julskinkan i olika maträtter

Det är vanligt att det blir mat över efter julbordet. Kanske har du kvar rester av julskinkan efter helgerna som du inte vet vad du ska göra av? Här kan du vara väldigt påhittig, skiva skinkan i tärningar eller strimlor och lägga i en pyttipanna, i en pasta eller göra en gratäng tillsammans med julens överblivna potatis.

Många njuter även av det enkla i att lägga en bit griljerad skinka på en hård brödbit till frukost eller som snacks i mellandagarna och som tur är håller skinkan i cirka en vecka när du förvarar den i kylskåpet.

Griljeringar på olika sätt

Att griljera sin julskinka är både enkelt och väldigt gott! Läs mer om våra olika griljeringar och hur du gör i våra recept. Vi har allt från klassiska griljeringar som görs med ströbröd och mer moderna varianter med till exempel örter och spännande kryddblandningar. En riktig klassiker är att använda senap, ägg och ströbröd vilket är enkelt och gott, ett plus är att du blir klar med griljeringen på ett litet ögonblick. Allt du behöver göra är att blanda ägg med senap, pensla på blandningen över den färdigkokta julskinkan och sedan strö över ströbrödet i ett jämnt lager. Griljera sedan julskinkan mitt i ugnen på cirka 225° tills julskinkan fått fin färg, vilket tar ungefär 15-20 minuter. Nu kan du göra dig en god skinkmacka, passar lika bra på hårt som mjukt bröd, så ta en ordentlig skiva skinka och bred på senap och bara njut!

Att griljera är, som du märker, väldigt enkelt och en riktig klassiker som sätter pricken över i:et på såväl julen som till storhelgen.

Alltid svenskt kött

Julskinka på julbordet är något av en ursvensk tradition, vi på Nybergs Deli erbjuder alltid svensk julskinka från svenska grisar. Vi säkerställer noga kvaliteten på våra julskinkor och redan vid advent kan man börja njuta av julskinkan tillsammans med en god macka med senap. Vi är ett familjeägt företag med anor från 1927 och vi vet vikten av traditioner och kvalitet. I vårt sortiment finns flera olika sorters julskinkor som gör hela december månad till en kulinarisk njutning. Självklart kan du använda något av våra julskinka recept även under andra tider på året! Vad sägs om en god påskskinka med smak av honung och färska örter, eller en smakrik skinkmacka med färskost och chorizo till midsommarfirandet? Med god skinka är möjligheterna oändliga, så låt dig inspireras av vårt breda sortiment av julskinka på olika vis och välj ut det recept som passas dig och dina smaklökar allra bäst.

Så här gör du

Julskinka griljerad med senap, äggula och ströbröd är enkelt och gott, en riktig klassiker. Blanda ägg med senapen, pensla på den färdigkokta julskinkan och strö över ströbrödet. Griljera sedan julskinkan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter på ca 225° tills julskinkan fått fin färg. Skinkan håller i drygt en vecka i kylen när du öppnat den!