Koka eller ugnsbaka Julskinka

Senapsgriljering

Koka eller ugnsbaka Julskinka

Ingredienser

Tillbehör

Ugnsfolie eller stekpåse
Stektermometer

Griljera

1 ägg
1 msk senap
Ströbröd

Tina djupfryst skinka

Tina i kylskåp

Ta den djupfrysta julskinkan ur frysen två dagar innan den skall tillagas. Tina skinkan i kylskåpet, fram tills den dag du skall tillaga den. Ta sedan ut skinkan i rumstemperatur ca 5 timmar innan den ska tillagas.

Detta är viktigt eftersom skinkans innertemperatur behöver stiga för att stekningen skall bli jämn. För att veta om skinkan är upptinad kan du mäta skinkans innertemperatur. Är innertemperaturen 10 grader så är skinkan klar för tillagning.

Vid riktigt stora skinkor kan det krävas fler dagar för upptining.

Så här gör du

Tag av plastpåsen men låt nätet sitta kvar. Spola av skinkan under rinnande kallt vatten. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i skinkan. Hela termometerröret bör vara inne i köttet. Skinkan minskar normalt ca 30 % i vikt vid tillagning.

Ugnsbaka

Ugnsbakning ger en saltare skinka än kokt. Vill man ha den ugnsbakade skinkan mindre salt kan man lägga skinkan i rikligt med kallt vatten i 1-2 timmar före ugnsbakning. Lägg skinkan i ugnsfolie eller en stekpåse. Svep om den väl om du använder folie. Lägg skinkan i en långpanna. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in skinkan i ugnen. Ta ut den när termometern visar 68-70 grader. Beräkna 50-75 minuter per kilo skinka.
Tag bort nät och svål när skinkan är helt kall. Griljera skinkan. Tag vara på spadet och späd det med ett par deciliter vatten och använd det till dopp i grytan. Krydda gärna doppet med några hela kryddpepparkorn och ett par lagerblad.

Koka – sjuda

Lägg skinkan i en gryta. Häll på vatten så mycket att det står över skinkan. Beräkna 40-60 minuter per kilo skinka från det att vattnet kokat upp. Låt skinkan sjuda, inte koka, under lock på svag värme. Tag upp skinkan ur vattnet när termometern visar 68-70 grader. Tag bort nät och svål när skinkan är helt kall. Griljera skinkan. Tag vara på spadet och använd det till dopp i grytan. Krydda gärna doppet med några hela kryddpepparkorn och ett par lagerblad.

Griljera

Blanda 1 ägg och 1 msk senap. Pensla skinkan med blandningen. Strö över ströbröd. Sätt in skinkan i 225 grader i cirka 10 minuter eller tills den fått en vacker brun färg.

Tips!

Om det skulle bli en bit skinka över när julen är slut kan du alltid göra en hel del olika rätter på det som blir kvar. Det går även bra att dela skinkan och frysa in. En färdigkokt skinka håller sig i cirka en vecka i kylen vid högst +8 grader. Hållbarheten på skinkan förkortas om den står länge i rumstemperatur.

Skriv ut recept Dela recept