Benfri kotlett med rostad palsternacka, lökpuré och syrlig rödvinsreduktion

Hem » Recept » Benfri kotlett med rostad palsternacka, lökpuré och syrlig rödvinsreduktion

Benfri kotlett med rostad palsternacka, lökpuré och syrlig rödvinsreduktion

Ingredienser

1000 g benfri kotlett i bit
2 tsk salt
Mald svartpeppar

Rostad palsternacka
500 g palsternackor

Lökpuré
4 st lökar

Syrlig rödvinssky
5 dl konc. oxbuljong
2 dl rödvin
0,5 dl sherryvinäger
4 msk hackad lök
1 msk hackad vitlök
1 morot
Apelsinzest från 1 apelsin
Socker, salt och peppar
Persilja

Så här gör du
Blanda salt och peppar, gnid in dem i köttet. Bryn köttet i stekpanna eller på grill. Om du grillar köttet så flytta upp köttet på grillens högre nivå. Om du bryner i stekpanna låt kotletten steka färdigt i ugn på 130° (ca 1 tim) tills innertemperaturen är 72°C. Låt vila i ugnsfolie i 15 minuter.

Rostad palsternacka
Skala palsternackorna och skär dem i långa stavar. Lägg dem i en smord långpanna och baka dem gyllenbruna i ugnen på 225° grader. Tag ut och ställ åt sidan.

Lökpuré
Skala och koka löken i saltat vatten till den är mjuk. Häll av vattnet och mixa löken slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Syrlig rödvinssky
Hacka lök och vitlök. Skala och slanta moroten. Fräs grönsakerna i lite smör i en stekpanna. Tillsätt buljong, vin och sherryvinäger och koka in dem tills 1 dl “röra” återstår. Sila av skyn i en skål. Smaka av skyn med socker, apelsinzest, salt och peppar. Blanka av med smör.

Skär köttet i fina skivor och arrangera med palsternackor, lökpuré och sås. Hacka persilja över.